ניהול נכסים מניבים: איך למקסם את התשואה בשוק הדירות להשכרה בישראל?

ישראל התאפיינה בשנים האחרונות בשוק דיור רותח. נכסי נדל”ן מניבים למגורים (דירות ובתים להשכרה) הפכו לאפיק השקעה פופולרי עבור משקיעים פרטיים, ובהם גם תושבי חוץ המחזיקים דירות בישראל. תשואת השכירות המיידית בישראל נמוכה יחסית (כ-2%–3% בממוצע לשנה), אך במקביל יש עליות ערך משמעותיות בנכסים.

מיד ננתח עבורכם את הנתונים העדכניים לגבי תשואה, עליית ערך, יציבות וסיכון – תוך התמקדות באזור בו אנו פועלים, תל אביב-חיפה, וכן את השפעתה של חברת ניהול נכסים מקצועית על פרמטרים אלה. הדגש העיקרי הוא על השקעות ארוכות טווח, אך נתייחס גם להיבטי טווח קצר. הנתונים מבוססים על מקורות עדכניים מהשנים האחרונות, תוך התייחסות למגמות שוק, רגולציה ופקטורים נוספים המשפיעים על ההשקעה.

תשואה שוטפת (הכנסה משכירות)

רמות תשואה ממוצעות

התשואה השוטפת על דירות להשכרה בישראל נמוכה במונחים בינלאומיים. לפי דו”ח הלמ”ס שהתפרסם בתחילת 2022, התשואה הממוצעת הארצית מהשכרה הייתה כ־2.8% בלבד. באזורי הביקוש בין תל אביב לחיפה התשואות נוטות לתחתית הסקאלה: בתל אביב עצמה התשואה הממוצעת היא של כ-2% בלבד ואילו בחיפה, העיר השלישית בגודלה בישראל, התשואה הממוצעת הגיעה לכ־2.7%.

בערי השרון שבין תל אביב לחיפה (כמו נתניה והרצליה) התשואות עומדות סביב 2.3% בשנה. לשם השוואה, בערים פריפריאליות בדרום ובצפון הארץ התשואות גבוהות יותר – למשל בבאר שבע ואשקלון כ-3.5% ואף למעלה מ-4% בדירות זולות במיוחד אך כפי שידוע לכל משקיע, תשואה גבוהה מגיעה פעמים רבות עם סיכון גבוה יותר.

השפעת סוג הנכס וגודל הדירה

התשואה משכירות מושפעת מגודל הנכס – דירות קטנות מניבות יחסית יותר. בממוצע ארצי, דירות חדר-שניים הניבו תשואה גבוהה משמעותית מדירות 4 חדרים. כלומר, משקיעים רבים רוכשים דווקא דירות קטנות באזורים פחות יקרים כדי לשפר את תשואה.

תל אביב, על אף שכר הדירה הגבוה בה, מציגה את התשואה הנמוכה בארץ, כי המחירים הגבוהים של הנדל”ן שם “מקזזים” את דמי השכירות. בחיפה מתקיים שילוב של מחירים נמוכים יותר ושוק שוכרים רחב (סטודנטים, עובדים וצעירים), ולכן היא נחשבת ליעד שמניב תשואה גבוהה יותר מתל אביב.

טבלת תשואה שנתית משכירות בנכסי מגורים באזור חיפה–תל אביב (נתונים עדכניים):

עירתשואה שנתית ברוטו ממוצעת
תל אביב1.9%–2.1%
הרצליה והשרון2.2%–2.4%
נתניה2.2%–2.4%
חיפה2.6%–2.8%
קריות2.8%–3.0%
חדרה2.5%–2.7%
חולון ובת ים2.5%–2.8%
הנתונים מתייחסים לשנים האחרונות (2021–2024) ומבוססים על פרסומי הלמ”ס, אתרי נדל”ן מובילים כגון יד 2, מדלן וסקרים כלכליים.

מגמות אחרונות

בשנים 2021–2022, התשואה השוטפת נשחקה עוד יותר בשל זינוק מהיר במחירי הדירות מול עליות מתונות יותר בשכר הדירה. למשל, מחירי הדיור זינקו בכ-30% במצטבר בשנתיים 2021–2022 – שווה ערך לכעשור של הכנסות משכ”ד – ולכן משקיעים רבים היו מוכנים “להסתפק” בתשואה שוטפת נמוכה, מתוך ציפייה ליהנות מעליית הערך.

מצב זה התהפך בשנת 2023: עם עליית הריבית (שהכבידה על נוטלי המשכנתאות) וההתמתנות בקצב עליית המחירים, החלו משכירים לדרוש דמי שכירות גבוהים יותר כדי לשפר את התשואה השוטפת ואכן, שוק השכירות התחמם. במחצית השנייה של 2022 ותחילת 2023 נרשמו עליות דו-ספרתיות בשכר הדירה. לפי הלמ”ס, מחירי השכירות עלו בלמעלה מ-10% בין תחילת 2022 לאמצע 2023.

נתוני אתר יד 2 מראים עלייה ממוצעת של כ-13% בשכר הדירה בשנת 2023. בערים נתניה ותל אביב שכר הדירה המבוקש עלה בכ-20% בתוך שנתיים, ובחיפה נרשמה עלייה מצטברת של כ-15% בפרק הזמן הזה. עליות אלו משקפות ביקוש קשיח לשכירות (בעקבות קושי של צעירים לרכוש דירה) ומלאי דירות מוגבל להשכרה. יש לציין כי כאשר מחירי השכירות עולים בקצב מהיר ממחירי המכירה, התשואה השוטפת עשויה בהדרגה להשתפר.

השכרות לטווח ארוך (מגורים) מול השכרות לטווח קצר (תיירות)

ברכישה של נכס לטווח ארוך, המשקיע לרוב שואף לתזרים שכירות יציב וצומח לאורך השנים. לעומת זאת, ישנם משקיעים שמנסים למקסם תשואה באמצעות השכרה לטווח קצר (כגון דרך Airbnb). השכרה יומית/לתיירים יכולה תיאורטית להניב הכנסה חודשית כפולה ואף משולשת מהשכרת אותה דירה בחוזה שנתי, במיוחד בתל אביב התיירותית, שם דירת 3 חדרים יכולה להניב כ-6,000 ₪ בחודש בשכירות רגילה, לעומת כ-500 ₪ ללילה בשכירות יומית (פי כמה במצטבר).

אלא שהכנסות גבוהות אלה מגיעות עם מחיר: ניהול שוטף אינטנסיבי (תחלופת דיירים גבוהה), בלאי מואץ, ועלויות שירותים וניקיון. בנוסף, הרגולציה לעיתים מקשה על השכרות קצרות: עיריית תל אביב ניסתה להעלות את הארנונה לדירות Airbnb בלמעלה מפי 2, ואף לקדם סיווג דירות שמושכרות יותר מ-90 יום בשנה כ”מלון” – מה שהיה מייקר מאוד מיסוי וארנונה.

מהלכים אלו טרם מומשו במלואם, אך הם מאותתים על סיכון בטווח הקצר. בסיכומו של דבר, רוב המשקיעים הפרטיים (ובפרט משקיעים שאינם נמצאים בארץ ויכולים לטפל בנכס באופן יומיומי) נוטים להעדיף השכרה לשוכרים לטווח ארוך, גם אם בתשואה נמוכה יותר, תמורת פשטות ויציבות.

השפעת עבודת חברת הניהול על התשואה

משקיעים רבים, ובעיקר תושבי חוץ, מסתייעים בחברת ניהול נכסים לשם טיפול בנכס המושכר. שירות ניהול מקצועי כרוך בתשלום (כ-5%–10% מדמי השכירות השנתיים, במקרים רבים), ולכן מפחית מהתשואה הנקייה לבעלים.

עם זאת, ניהול טוב יכול לשפר את התשואה בדרכים אחרות: קיצור זמני אי-תפוסה (מציאת דייר חדש במהירות עם סיום חוזה), בחינת ובחירת שוכרים אמינים שממעטים לאחר בתשלום, ותחזוקה מונעת השומרת על הנכס במצב המאפשר גביית שכר דירה מירבי.

למעשה, חברה מקצועית תשאף למקסם את ההכנסות מהנכס עבור המשקיע – זהו חלק מהערך המוסף שהיא מציעה וכך היא גם מגדילה לעצמה את דמי הניהול שנגזרים מדמי השכירות.

חברת ניהול נכסים טובה תקפיד להתאים את שכר הדירה למחירי השוק העדכניים (להעלות שכ”ד בעת חידוש חוזה בהתאם למדד), ובכך תמנע שחיקה של התשואה לאורך זמן. בנוסף, עבור משקיע שאינו בארץ, עצם האפשרות להניב הכנסה מהנכס “מרחוק” תלויה בקיומו של מנהל נכסים מנוסה וטוב.

לסיכום, בשקלול עלות השירות, חברת ניהול טובה עשויה להשאיר את המשקיע עם תשואה נטו דומה מאוד למה שהיה משיג לבד – אך עם שקט נפשי.

עליית ערך (תשואה הונית)

מגמות עליית המחירים באזור

בשני העשורים האחרונים נכסי המגורים בישראל רשמו עליית ערך עקבית וחדה. בפרט, מאז 2018 נסקו המחירים בקצב מואץ: שנת 2021 לבדה הסתיימה עם זינוק דו-ספרתי בכל רחבי הארץ, ובשנת 2022 עלו מחירי הדירות בכ-14.6% בממוצע ארצי – מהעליות החדות שידענו.

באזור מחוז תל אביב המחירים עלו ~13.4% בשנה זו, ובמחוז חיפה אף כ-16.4%. גם יתר ערי השרון והמרכז רשמו עליות של 13%–16% באותה תקופה. משמעות הדבר היא שמשקיע שרכש דירה באזור חיפה–ת”א בתחילת 2021 נהנה בתוך כשנתיים מעליית ערך בשיעור עשרות אחוזים – רווח הוני ניכר בנוסף להכנסות השכירות.

לדוגמה, בתל אביב נרשמה מאז פרוץ הקורונה עליית שווי מצטברת של כ-33% – שקולה לכ-10 שנות תשואה משכירות – כך שהיו משקיעים שמימשו רווח כולל (השכירות + עליית הערך) של כ-40% בתוך כ-3 שנים.

גם בחיפה, לפי ניתוחים מסוימים, המחירים טיפסו בעשור האחרון יותר מאשר בכל עיר גדולה אחרת, בין היתר כי יצאו מתמחור נמוך יחסית בעבר. אף בשנת 2023, כשהשוק הארצי התמתן, המשיכה חיפה לבלוט: בשיא מבצע שומר החומות (סוף 2023), על אף חששות מפתיחת חזית נוספת בצפון, מחוז חיפה דווקא הוביל את עליות המחירים עם קפיצה של 7.5% בתוך כמה חודשים.

הסיבה הייתה ביקוש גובר לדירות זולות יחסית: משקיעים “נהרו” לחיפה בחיפוש אחר מציאות – למשל דירות שעלו פחות ממיליון ₪ – ודחפו את המחירים מעלה.

בהכללה, אזור המרכז (ת”א והשרון) נתפס כשוק חזק שבו הערך עולה בעקביות בזכות כלכלה חזקה והיצע קרקע מוגבל, בעוד חיפה והקריות צמצמו פערים בשנים האחרונות עם צמיחה מהירה (אם כי מנקודת מוצא נמוכה יותר במחיר למ”ר).

החל מסוף 2022 ניכרה התקררות: העלאות הריבית וצעדים להפחתת פעילות משקיעים (כמו העלאת מס הרכישה על דירה שנייה, ראו פירוט ב”רגולציה” בהמשך) בלמו את קצב עליית המחירים. לפי נתוני תחילת 2023, המחירים ברבעון מסוים אף רשמו ירידה קלה במחוזות תל אביב וחיפה.

בסיכום 12 חודשים (ינואר 2022–ינואר 2023) עוד נרשמה עלייה דו-ספרתית בכל האזורים, אך המגמה הייתה של התמתנות בהמשך. המיתון הכלכלי העולמי, עליית תשואות האלטרנטיבה (אג”ח, פיקדונות) והמחירים הגבוהים עצמם – ציננו במידת מה את שוק הנדל”ן ב-2023.

עם זאת, נכון ל-2024, אין עדיין סימנים לירידות משמעותיות ומתמשכות בערכי הדירות באזורי הביקוש; לכל היותר נרשמה בלימה או תיקון קל. כך, ברבעון השלישי 2023 כחצי מהשמאים בארץ העריכו ירידת מחירים מסוימת, אך בפועל לא חל תיקון נרחב ובאזורי חיפה והמרכז אף ראינו יציבות ואף עליות מקומיות.

הדבר מדגיש את החוסן של ההשקעה ארוכת הטווח בנדל”ן למגורים בישראל: למרות מחזורי גאות ושפל, המגמה הרב-שנתית הייתה תמיד כלפי מעלה, בהשפעת גידול אוכלוסייה מהיר והיצע דיור קשיח.

טווח ארוך מול קצר

משקיעי טווח קצר שניסו “לתזמן את השוק” – למשל, לרכוש ולמכור בתוך שנה-שנתיים – יכלו להרוויח יפה אם נכנסו לפני הזינוק הגדול (נניח, רכשו ב-2020 ומכרו בסוף 2022). אולם בצד הרווחים, יש לציין שהיו גם מקרים לא מבוטלים של הפסד למשקיעים שקנו בשיא ומיהרו למכור בתקופה שפחות נוחה: ברבעון השני של 2022, למשל, כ-9% מהמכירות שביצעו משקיעים הניבו הפסד ריאלי (כלומר, מחיר מכירה נמוך מהמחיר ששילמו לאחר התחשבות באינפלציה).

תופעה כזו נצפתה במיוחד באזורים שבהם גדל ההיצע מהר. לעומת זאת, משקיע שניגש להשקעה לטווח ארוך יכול לעיתים לספוג תקופה של קיפאון או ירידה קלה, מתוך ידיעה שהסבירות גבוהה כי אחרי כמה שנים הערך יחזור לטפס. ההיסטוריה בישראל מראה שבטווח של עשור ויותר, נדל”ן למגורים הניב עליות שערים נאות כמעט בכל נקודת כניסה.

השפעת עבודת חברת הניהול על התשואה

עליית הערך של נדל”ן למגורים מוכתבת ברובה על-ידי כוחות שוק מאקרו-כלכליים (היצע וביקוש, ריבית, מדיניות ממשלה), ולא ע”י אופן הניהול של הנכס הבודד. עם זאת, תחזוקה איכותית של הנכס – כפי שמבטיחה חברת ניהול נכסים מקצועית – יכולה לתרום לשימור הערך ואף להשבחתו יחסית לנכסים דומים.

מנהלי נכסים דואגים לתיקונים ושיפוצים קטנים באופן שוטף, מונעים הזנחה ונזק מצטבר ומקפידים על שוכרים ששומרים על הדירה. בכך, הדירה נשארת במצב טוב ומושכת קונים עתידיים במחיר מלא. למשל, דירה שבמשך שנים טופלה היטב, תדרוש פחות השקעה לפני מכירה ותוכל להימכר במחיר שוק גבוה – לעומת דירה מוזנחת שתימכר בהנחה בשל מצבה. ניהול מקצועי לא שווה עליית ערך בשוק הדירות, אבל הוא בהחלט מגן על ערך הנכס הספציפי ואף עשוי ליצור “אפסייד” נקודתי (השבחה דרך שיפוץ, העלאת שכר דירה ועוד).

יציבות ההשקעה (תפוסה, ניהול סיכונים תפעוליים)

היבטים של יציבות בהכנסה

אחד ההיבטים החשובים למשקיע נדל”ן מניב הוא יציבות התזרים – כלומר הבטחה שהנכס יהיה מושכר ברוב הזמן, שהשוכרים ישלמו כסדרם, ושההוצאות הבלתי צפויות יהיו מינימליות. באזור חיפה-תל אביב, הביקוש לשכירות הוא באופן כללי גבוה ועקבי, מה שתומך ביציבות ההכנסה.

תפוסת הדירות להשכרה בערים הגדולות כמעט מלאה: בת”א רבתי קשה למצוא דירה ריקה להשכרה, וגם בחיפה שיעור הדירות הפנויות נמוך (בהערכה גסה, שיעור התפוסה להשכרה באזורי הביקוש עולה על 95%). יתרה מזו, נתוני יד 2 שהוזכרו מראים שבחיפה, למשל, כמות מודעות הדירות להשכרה צנחה בלמעלה מ-50% בתוך שנתיים, דבר המעיד על שוק מצומצם שבו ההיצע להשכרה מתקשה להדביק את הביקוש – מתכון לתפוסה גבוהה באופן עקבי. גם ערי ביניים כמו נתניה והרצליה נהנות מביקוש שוכרים יציב (משפחות וצעירים, ולעיתים תושבי חוץ ששוכרים למגורים זמניים בישראל), כך שמשקיע באזור זה יכול לצפות שהנכס לא יעמוד ריק לאורך זמן.

עם זאת, יציבות ההכנסה יכולה להיפגע במקרים מסוימים: אם הנכס מיועד לקהל שוכרים מצומצם והשוכר עוזב, יתכן פער זמן עד למציאת דייר חלופי. למשל, דירת יוקרה מאוד גדולה ביישוב קטן – עלולה להישאר ללא שוכר חודשים ארוכים. באזורים המבוקשים בין חיפה לתל אביב, פרופיל השוכרים מגוון ורחב, מה שממתן את הסיכון הזה. בתל אביב, אם עובד הייטק עזב דירה, יש אינספור סטודנטים או עובדי הייטק אחרים שמתמודדים עליה. בחיפה, אם זוג צעיר עזב, יש סטודנטים (טכניון ואוניברסיטת חיפה), אנשי צבא קבע (בחיפה יש בסיסי צבא גדולים) ועוד.

תחזוקה וניהול שוטף

פרמטר יציבות נוסף הוא היעדר תקלות גדולות ותחזוקה בלתי צפויה. כאן בא לידי ביטוי היתרון של ניהול מקצועי: חברת ניהול נכסים מבצעת טיפול מונע – בדיקות תקופתיות, תחזוקת מערכות (חשמל, אינסטלציה) ותיקון בעיות קלות לפני שהן הופכות למשמעותיות. בכך מצטמצמות ההפתעות הלא-נעימות כמו נזק כבד בדירה שמחייב פינוי של השוכר וטיפול בה. מבחינת המשקיע, שירות כזה מגדיל מאוד את ודאות התזרים.

בנוסף, במצב של בעיה (נניח תקלה בדוד או הצפה), חברת ניהול תטפל בכך מיידית באמצעות בעלי מקצוע קבועים, מה שמונע הדרדרות וחוסך זמן יקר בו הנכס לא שמיש.

יצוין שגם איתור שוכרים איכותיים הוא מרכיב ביציבות: דייר שנבחר בקפידה צפוי להישאר למשך כל תקופת החוזה ואולי לחדשו, ולא “להבריז” באמצע או ליצור בעיות גבייה. מנהלי נכסים מקצועיים מקפידים על סינון שוכרים וחתימה על חוזים ברורים, וכך תורמים ליחסי שוכר-משכיר חלקים לאורך זמן.

השקעה פסיבית למשקיעי חוץ

עבור משקיע פרטי המתגורר מחוץ לישראל, יציבות ההשקעה פירושה גם שקט נפשי – הידיעה שהנכס מטופל היטב בהיעדרו. חברת ניהול נכסים מעניקה בדיוק זאת: המשקיע אינו נדרש להיות זמין 24/7 לטפל בדירה, וההשכרה הופכת עבורו כמעט לפסיבית.

הוא מקבל עדכונים ודוחות שוטפים, ויכול “לישון טוב בלילה” בידיעה שמישהו בארץ דואג לכל פרט. הדבר חשוב במיוחד בטווח הארוך: הרי ברור שמתי שהוא במהלך השנים הארוכות של הבעלות על הנכס עלולות לקרות תקריות (למשל סכסוך עם שכן, פיצוץ צינור, בעיות משפטיות עם דייר וכו’). ניהול מקצועי מבטיח טיפול אחיד ועקבי בכל מצב.

בכך, יציבות ההשקעה של משקיע חו”ל המשתמש בניהול מקצועי גבוהה משמעותית משל משקיע מקביל שמנסה לנהל את הנכס מרחוק לבדו. למעשה, ללא ניהול, משקיע חוץ עלול להתמודד עם אי-ודאות גבוהה כי הוא לא זמין לדייר שבנכס, מה שמגביר סיכון לעצירת ההכנסה או להגדלה של ההוצאות.

פיזור וניהול תיק הנכסים

יש לציין כי יציבות ההשקעה מושפעת גם מתמהיל הנכסים של המשקיע. משקיע פרטי לרוב רוכש 1–2 דירות, ולכן חשוף מאוד לסיכון של נכס בודד (אם הדירה ריקה – 0% מההכנסה מתקבל). משקיע מוסדי מפזר סיכון על פני מאות דירות.

משקיע חו”ל פרטי יכול לשקול להחזיק למשל דירה אחת בדרום ואחת בצפון, להפחתת תלות באיזור ספציפי, אולם בפועל מרבית משקיעי החוץ נוטים להתמקד באזור אחד מוכר ומכניס. לכן, חשיבות הניהול המקצועי גוברת, כדי להבטיח שהדירה היחידה שלהם תנוהל בצורה האופטימלית ולא “תיפול בין הכיסאות”.

דירות שמושכרות לטווח קצר – יציבות נמוכה

עוד היבט בנושא יציבות הוא הבחירה בין שוכר ארוך טווח לשוכרים משתנים (Airbnb). כאמור, שוכרים לתקופות קצרות יכולים לשפר תשואה, אך לפגוע ביציבות: תמיד קיים סיכון שתהיה ירידה בתיירות (כמו שקרה בקורונה) ואז הדירה ריקה, או שיתקבלו ביקורות שליליות ותפוסת הנכס תרד. לעומת זאת, חוזה שנתי עם דייר קבוע מבטיח יציבות למשך שנה לפחות.

מרבית המשקיעים מעדיפים את הוודאות היחסית של חוזי שכירות סטנדרטיים – במיוחד בעידן הנוכחי, שבו הביקושים המקומיים לשכירות חזקים. למעשה, סטטיסטיקות מראות שבישראל השוכרים נוטים לחדש חוזה ולהאריך את משך השכירות באותו מקום אם מתאפשר, כי ההיצע מוגבל. כך, משקיע שבחר נכס במיקום טוב ייתכן ויהנה משוכר שמתמיד וחי בנכס 2–3 שנים ואף יותר, מה שמאוד תורם ליציבות התזרים.

רמות הסיכון בהשקעה

סיכונים מרכזיים

למרות שנדל”ן נתפס כהשקעה סולידית יחסית, קיימים מספר סיכונים שעל המשקיע לקחת בחשבון – הן בטווח הקצר והן בארוך:

  • סיכון שוק (הוני): סיכון לירידת ערך הנכס עקב שינויי שוק. למשל, עליית ריבית חדה שמפחיתה ביקוש וגורמת לירידת מחירי הדירות. אכן, בתחילת 2023 החלו להופיע ירידות מחירים קלות בכמה אזורים. משקיע שנאלץ למכור דווקא בתקופה כזו עלול להפסיד חלק מהקרן. הסיכון הזה מוחשי יותר בטווח הקצר, כשהמשקיע חשוף לתנודתיות המחזור הכלכלי. בטווח הארוך, כאמור, המגמה ההיסטורית הייתה עליה, אך אין לכך ערבויות – שינויי מדיניות, משברים גיאו-פוליטיים או כלכליים עלולים לגרור תקופות של ירידת מחירים ריאלית (נזכיר שבשנים 1998–2007, מחירי הדירות בישראל דשדשו ואפילו ירדו ריאלית). עבור משקיע באזור תל אביב-חיפה, סיכון השוק נמוך יחסית לאזורים חלשים: אזור הביקוש המרכזי היה האחרון להיפגע בירידות והראשון להתאושש. לדוגמה, גם בשוק יורד, דירות בת”א ברוב המקרים שמרו על ערכן טוב יותר מדירות בפריפריה. משקיעי חו”ל צריכים גם לזכור את סיכון המטבע: השווי השקלי של הנכס עשוי לעלות, אך אם השקל נחלש מאוד מול מטבע הבית של המשקיע, הערך במונחי מט”ח עלול לא לגדול ואף לרדת. בשנים האחרונות ראינו תנודתיות בשער השקל (התחזק ב-2020–2021, נחלש בכ-10% ב-2022–2023), מה שמשפיע על תשואת החוץ. זהו סיכון שיש לנהל (למשל, הלוואת משכנתא בשקלים יכולה לשמש גידור חלקי למטבע).
  • סיכון רגולטורי: החלטות ממשלה יכולות להשפיע מהותית על כדאיות ההשקעה. דוגמא בולטת הייתה העלאת מס הרכישה למשקיעים בנובמבר 2021, מ-5% בחלק המדורג הראשון ל-8% החל מהשקל הראשון – מה שייקר משמעותית קניית דירה שנייה. מהלך זה תרם לירידה של כ-1/3 בהיקף רכישות המשקיעים ב-2022. משקיעי חוץ, שאינם זכאים לפטור לדירה יחידה בישראל, משלמים ממילא מס רכישה גבוה על דירתם, והחמרה בתחום זה עלולה להרתיע. רגולציה נוספת יכולה להיות מיסוי נכסים ריקים (דיונים חוזרים על הטלת ארנונה כפולה על דירות שאינן בשימוש קבוע, יעד המכוון לעיתים לתושבי חוץ שמחזיקים דירות נופש), או ניסיונות להטיל פיקוח על שכר דירה אם הלחץ החברתי יגבר. כיום אין בישראל פיקוח ישיר על גובה שכר הדירה, אך “חוק שכירות הוגנת” מגביל העלאות חדות במהלך חוזה ודורש סטנדרט בסיסי לתקינות הנכס – משקיע חייב להכיר ולעמוד בדרישות החוק. גם יוזמות כמו הגבלת Airbnb בחקיקה (כפי שדנה עיריית ת”א) הן סיכון למשקיע שקיווה לנצל את הנכס לתיירות. שינוי רגולטורי חיובי יכול להיות תוכניות ממשלתיות לעידוד שכירות ארוכת טווח (כגון פרויקט “דירה להשכיר” של המדינה) – אלה אמנם לא פוגעות ישירות במשקיע הפרטי, אך הגדלת היצע הדיור להשכרה הציבורי עלולה להתחרות בו.
  • סיכון תפעולי ונזילות: זהו החשש מתקלות, הוצאות בלתי צפויות, בעיות עם דיירים, תקופות ללא שוכר וכו’. גם סיכון משפטי נכלל כאן – מקרה קיצון הוא דייר סרבן שלא מתפנה או לא משלם, והמשקיע נגרר להליך פינוי ממושך בבית משפט. סיכונים אלו מוחשיים, אך ניתנים לניהול והפחתה. חברת ניהול מקצועית היא אחד הכלים המרכזיים להפחתת סיכונים תפעוליים: היא דואגת לביטוח הנכס, בוררת דיירים אמינים, יודעת לטפל בפיגורי תשלום מיד עם התרחשותם, ומכירה את החוקים (למשל, מתי אפשר לנתק חשמל על אי-תשלום ואיך פונים להוצאה לפועל במקרה הצורך). הדבר מפחית מאוד את הסיכון שמשהו “יתפספס”. משקיע חו”ל שפועל ללא חברת ניהול בישראל יכול להיכנס לבעיה גדולה אם הדייר שלו גורם נזק כבד – פיזית או פיננסית – לנכס. עם ניהול מקצועי, הסיכוי לכך קטן והטיפול בכל מקרה קיים בידי מומחים. כמובן, יש להוסיף כאן גם את נושא עלויות התחזוקה: נכס ישן עלול לדרוש הוצאות גבוהות (שיפוץ צנרת, איטום גג וכו’) ולפגוע בתשואה נטו. חברת ניהול טובה יכולה לתכנן עם הבעלים קרן תחזוקה או לשדרג את הנכס במועד, לפני שתקרה תקלה יקרה. כך קטן הסיכון הפיננסי מהפתעות.
  • סיכון גיאו-פוליטי וביטחוני: ישראל מתמודדת מעת לעת עם מתיחות ביטחונית. השקעה באזור חיפה-ת”א נחשבת יחסית “סולידית” גם בהקשר זה – אזור המרכז הוא עמוד השדרה הכלכלי ומושפע פחות (למעט אירועים קיצוניים) מירידות ערך בעקבות מלחמות. אמנם גם תל אביב וחיפה מצויות בטווח איום טילים במלחמות אך הניסיון מראה שפחד ביטחוני לא מרתיע לטווח בינוני את שוק הנדל”ן המקומי. לדוגמה, כאמור, במהלך המלחמה ב-2024 לא רק שלא ירדו המחירים בתל אביב, אלא אף זינקו בשל הביקוש הגובר. כמובן שתיתכן השפעה קצרה – למשל ירידה במספר התיירים השוכרים Airbnb בעת עימות – אבל עבור המשקיע לטווח הארוך, ישראל הוכיחה עמידות: הנכסים שומרים על ערכם ואף גדלים, מתוך אמון בביטחון הבסיסי של המדינה.

ניהול סיכונים אקטיבי

המשותף לרוב הסיכונים הוא שניתן לצמצם את ההסתברות וההשפעה שלהם באמצעות פעולות ניהול ותחזוקה נבונות. כפי שפורט, שימוש בחברת ניהול הוא אמצעי מרכזי. בנוסף, משקיע נבון ירכוש ביטוח מקיף (מבנה, צד ג’, ביטוח שכר דירה במקרה דייר שלא משלם – פוליסות מיוחדות הקיימות לכך). ביטוח כזה, לצד ערבות או ביטחונות מהשוכר, מכסה את מרבית התרחישים הגרועים. עוד כלי הוא שמירה על הון נזיל לשעת חירום – מומלץ להחזיק רזרבה (נניח 3–6 חודשי שכר דירה) למקרה חריג של הוצאה גדולה או תקופה ללא שוכר.

משקיעי חו”ל בפרט צריכים לוודא שיש להם מימון זמין להוצאות תחזוקה שכן הם לא יכולים לגשת ולעבוד בנכס בעצמם. במבט רחב, השקעה בנדל”ן מגורים בישראל נחשבת יציבה ובטוחה יחסית: גם בתקופות משבר עולמי, שוק השכירות המקומי הראה עמידות, והערכים התאוששו במהירות מכל ירידה. רמות הסיכון למשקיע פרטי באזור תל אביב-חיפה נמוכות מאשר השקעות ספקולטיביות (למשל בבורסה) – אך חשוב להכירן ולנהלן.

תרומת חברת ניהול לצמצום סיכון

נסכם את השפעת חברת הניהול על פרופיל הסיכון של ההשקעה: חברה כזו מתפקדת כמעין חוצץ בין הנכס לבין בעיות פוטנציאליות. היא מנטרת ומטפלת בכל אירוע (תקלה, סכסוך, עזיבת שוכר), ובכך מונעת פגיעה במשקיע. למשל, תיקון מיידי של נזילה מונע נזק רחב וירידת ערך; טיפול מהיר בשוכר בעייתי מונע הפסדים בחודשים של דירה נטושה.

יתרה מזו, חברת ניהול טובה מכירה את הסביבה החוקית והרגולטורית – היא מוודאת שהמשכיר עומד בכל התקנות (רישום השכירות למס, קבלת אישורים וכו’), ובכך נמנע סיכון של קנסות או הסתבכויות בירוקרטיות למשקיע החוץ. חברות ניהול מקצועיות מתעדכנות בשינויים (לדוגמה, אם העירייה תשנה את חוקי ההשכרה, חברת הניהול תהיה הראשונה לדעת ולהדריך בהתאם). בעצם, המשקיע מעביר חלק ניכר מנטל הסיכון ממנו אל כתפי חברת הניהול.

לסיכום

אזור תל אביב עד חיפה מציע למשקיע הפרטי איזון מעניין בין תשואה שוטפת נמוכה יחסית אך יציבה, לבין פוטנציאל עליית ערך גבוה לאורך זמן. משקיעי חוץ רבים ממשיכים לרכוש דירות בישראל – לעיתים מתוך זיקה אישית לארץ – ובפניהם עומדת הבחירה בין נכסים בלב תל אביב היקרה (בטחון ויוקרה מול תשואה מידית נמוכה) לבין נכסים בפריפריה הקרובה כמו חיפה, נתניה והשרון (מחיר נגיש ותשואה מעט גבוהה יותר, עם סיכון מעט גבוה יותר אך עדיין מתון). בשנים האחרונות השוק חווה טלטלות: זינוק חד בערכים, לאחריו התמתנות, זינוק בשכר דירה, ושינוי סביבת הריבית. כל אלו מדגישים את הצורך בראייה ארוכת טווח: השקעה לטווח ארוך בנדל”ן מניב בארץ הוכיחה את עצמה ככלי לבניית עושר, במיוחד כאשר נעזרים בניהול מקצועי שמאפשר ליהנות מהיתרונות בלי להילכד בקשיים תפעוליים.

תרומת הניהול המקצועי באה לידי ביטוי בכל הפרמטרים: ניהול טוב שומר על תשואה שוטפת קרובה למקסימום האפשרי (על ידי צמצום תקופות ריקות והגדלת שכר הדירה בהתאם לשוק), מסייע בעקיפין לעליית ערך דרך תחזוקה והשבחה, מבטיח יציבות גבוהה של ההכנסה והשקעה שקטה עבור המשקיע ומפחית משמעותית את רמת הסיכון התפעולי והמשפטי. אין פלא, אם כן, שמשקיעים זרים רבים רואים בשירות ניהול נכסים בארץ חובה והכרח – בלעדיו, קשה מאוד להפיק תשואה מהנכס מרחוק.

לצד היתרונות, חשוב לזכור שהשקעת נדל”ן, במיוחד אם יש מרחק גיאוגרפי, איננה חסרת סיכון. תשואות השכירות הנמוכות בישראל מלמדות שבשנים מסוימות כמעט לא משתלם כלכלית נטו (לאחר מימון) להחזיק דירה, לולא עליית הערך. ואכן, חלק מהמשקיעים בשוק נשענו בשנים האחרונות על עליית המחירים המתמדת כדי להצדיק את ההשקעה. כעת, כשהעליות אינן מובטחות לטווח הקצר, המשקיעים הפרטיים – מקומיים ותושבי חוץ – נדרשים לתשומת לב רבה יותר לניהול אפקטיבי ולהשבחת הנכס כדי להצדיק את אחזקתו. הגבלת הסיכונים (דרך ניהול, ביטוח, בחירת מיקום אופטימלי) היא המפתח להצלחת השקעה כזו לאורך שנים.

לסיכום, השקעה ארוכת טווח בדירת מגורים בישראל (בחיפה, בתל אביב או בערים שביניהן) יכולה לספק שילוב של הכנסה פסיבית סולידית (גם אם לא גבוהה באחוזים) עם צמיחת הון משמעותית לאורך שנים. שימוש בחברת ניהול נכסים מקצועית תורם למיצוי הפוטנציאל הזה, בכך שהוא ממזער בעיות וממקסם את פירות ההשקעה עבור בעל הנכס. הנתונים מהשנים האחרונות מאששים את הגישה הזהירה: מי שפועל בסבלנות ובמקצועיות – נהנה מתשואה מצטברת נאה (גם אם לא מיידית), בעוד מי שמנסה “לקצר טווחים” בשוק נדל”ן תנודתי עלול להיתקל בסיכונים והפתעות.

ישראל, עם כל האתגרים, מוסיפה להיות יעד אטרקטיבי למשקיעי נדל”ן פרטיים, והאזור בין חיפה לתל אביב משלב בין ביקוש יציב, צמיחה עירונית ועליית ערך – שילוב שמגביר את האטרקטיביות למשקיע המקומי ותושב החוץ גם יחד.

Conbiz-Management

    X
    CONTACT US